Early up and running

Lifestyle blog over van alles en nog meer

Tacx: is dat binnen fietsen wel leuk?

Paul – Misschien een beetje een suffe titel bovenaan dit blog maar toch vroeg ik het mijzelf al een tijdje af. Het is de afgelopen week hartstikke wisselvallig en geen uitzondering dat de wind met kracht zes of zeven door Zeeland blaast…

Zoals ik al eens eerder schreef bestaat er voor mij, qua windkracht, een pyschologische grens. Alles boven windkracht vier a vijf is mij te gortig. Lekker hoor, de wind in je haren maar als het meer lijkt op storm op je bol… Dan bedank ik vriendelijk voor de eer!

Maar ja, dan kan het dus zo maar gebeuren dat je anderhalve week niet fietst! En dat is ook zonde want mijn lichaam en geest zijn er inmiddels wel op ingesteld. Het zou natuurlijk geen 2017 zijn als er voor dat probleem geen oplossing is! En wel in de vorm van een Tacx!

Tacx to the Max

Tacx is eigenlijk een merknaam voor een fietstrainer. Zoals Maggi eigenlijk ook een merk smaakversterker is, om maar een voorbeeld te noemen!

Maar een Tacx dus! Een Nederlands merk met mooie spullen in de verkoop! Daar hou ik van! De afgelopen tijd zocht ik al eens voorzichtig naar een fietstrainer. Ze zijn er in alle soorten en maten. Redelijk betaalbaar tot redelijk onbetaalbaar, de keuze is reuze!

Ik heb afgelopen week het instapmodel gekocht, vooral omdat het mijn eerste fietstrainer is en je vaak hoort dat het een saaie bezigheid is. Bij Coolblue kocht ik de Tacx Blue Twist. Voor de prijs van 107 euro.

Unboxing…

Als je de doos open maakt is het meteen duidelijk, ondanks het instapmodel is het kwaliteit wat de pot schaft. Zware, degelijke onderdelen. Heel netjes afgewerkt! De montage is eenvoudig, je klapt de poten uit en plaatst de “motor” afhankelijk van je wielmaat in een van de twee standen. Hierna kun je eigenlijk al aan de slag met het plaatsen van je fiets!

Tacx levert in de verpakking een zogenaamde Quick Release as voor het achterwiel, ik heb er voor gekozen om deze te gebruiken omdat hij geheel in metaal uitgevoerd is. Veel Quick Release asjes hebben een asmoer van plastic, ik denk dat dat gevoelig voor breuk of slijtage is.

Het plaatsen van de fiets kostte mij moeite. Ik weet niet precies wat ik verkeerd deed maar ik stond al op het punt hem terug te sturen omdat het niet ging passen. Uiteindelijk deed ik een laatste poging en voila, hij zat! Het zou kunnen dat de ondergrond de boosdoener was. In principe moet de Tacx zo vlak mogelijk staan, best kans dat ik de fiets door de scheve ondergrond niet mooi in lijn kreeg.

En gaan…

De Tacx Blue Twist heeft een magneetmotor van 700 watt welke verdeeld is over 7 standen. Deze standen kun je instellen op de motor zelf. Voor wat extra muntjes wordt er een stuurschakelaar bij geleverd. Voorlopig heb ik twee keer getraind met de motor in een vaste stand, je kunt tenslotte ook de versnellingen op je fiets gebruiken en heb dus nog geen last gehad met de bediening op de unit zelf!

Tacx zegt het volgende over de techniek achter deze trainer:

Magneetrem
De magneetrem heeft een remsysteem met permanent-magneten en werkt zonder stroom. Bij de Booster zijn twee rijen magneten tegenover elkaar geplaatst, bij de andere basic trainers staan magneten tegenover een stalen schijf. Het magnetisch veld wordt groter of kleiner door de positie van de magneten aan te passen. Deze positie stel je zelf in door verschillende standen op een schakelaar.

Het trainen is leuk om te doen! Je zweet snel door het gebrek aan rijwindkoeling maar dat heeft ook wel wat, je werkt aan je conditie en daar mag best wat zweet aan te pas komen!

Tijdens het trainen kijk ik TV of Netflix op mijn smartphone en voor je het weet heb je een mooi ritme te pakken en ben je een 45 minuten verder!  Tacx heeft trouwens ook video’s waarin je als “firstperson” mooie routes of wielerklassiekers kunt bekijken tijdens het trainen!

Nadelen…

Zijn er nadelen? Ja! Namelijk de slijtage van het aangedreven wiel. Tacx adviseert een speciale Tacx band aan te schaffen en dat ondersteun ik! Normale banden zijn snel glad. Zo zal ik ook een Tacx band aanschaffen als het huidige bandje op is.

Een tweede nadeel is dat er bij deze versie geen voorwielsteun in het pakket zit. Zodoende staat je achterwiel hoger dan het voorwiel en dat ga je voelen. Het zou mooi zijn als deze steun (€19.95) standaard bij een Tacx zit!

Samengevat…

Al met al is de Tacx Blue Twist een mooi, solide product waarmee je je conditie goed op peil kunt houden als het weer tegenzit! Tuurlijk biedt buiten fietsen meer belevenis maar ik ben van mening dat een combinatie van Tacx-training en wielrennen een ideale combinatie is welke garant staat voor een goede fietsconditie!

admin

Back to top