Early up and running

Lifestyle blog over van alles en nog meer

Ik app gelopen.

Paul – Wat zou hardlopen, of sporten in het algemeen, zijn zonder de app die alles netjes voor ons bijhoud? Ik moet zeggen dat ik best bevangen ben door het hardloopvirus, het is lekker om buiten te zijn en je boekt snel vooruitgang, als je het een beetje fatsoenlijk opbouwt.

Soms vraag ik mij wel eens af hoe het zou zijn in het tijdperk voor 4G, WiFi en GPS, je liep je wedstrijd en moest in het clubblad of de krant kijken naar je finishtijd?! En als je lekker ging trainen… dan moest je denk ik goed overweg kunnen met je horloge met stopwatch functie om een beetje inzicht te hebben… Of vergis ik mij? Dat hoor ik dan graag!

Wat zijn we verwend met apps en sporthorloges welke ons precies vertellen waar we geweest zijn, hoelang we er over deden en wat de hartslag was, prachtig! Voor mij betekent het bekijken van de grafiekjes, cijfertjes en het door GPS gemaakte kaartje een groot deel van de hardlooppret! Tegenwoordig heeft een hobbymatige hardloper al gigantisch veel inzicht in zijn workout. Natuurlijk sluipen er ook wel eens foutjes in de gemeten waardes, zo gebeurd het wel eens dat mijn hartslag binnen een minuut van 0 naar 150 gaat, ik denk dat dit niet klopt… Anders zou ik tijdens het lopen wel iets gemerkt hebben.

Toen ik nog vaker ging mountainbiken liet de GPS van mijn Iphone (tegenwoordig ben ik wel klaar met Apple) het wel eens afweten, dat gebeurd vaker bij GPS, tussen het laatste meetpunt en het volgende meetpunt plakt de app het dan aan elkaar, merk je weinig van, behalve dat ik dan met 89 km/h door de Zeeuwse duinen fietste. Of ik dat echt kon… dat laat ik aan jullie over.

Nog een valkuil is het aanbod aan apps, er zijn er echt veel, Endomondo, Runkeeper, Strava, Nike+, Fitbit, noem maar op. Ik ben zelf begonnen met Endomondo, kreeg toen een Fitbit van Kim, dus overgestapt naar de Fitbit app en heb nu een TomTom runner 2 en gebruik daarvoor de TomTom Mysports app, de overdraagbaarheid van je workouts is niet altijd goed, er kan veel maar echt niet alles. Dat is jammer als je niet zo merkvast bent zoals ikzelf, je verliest dan waardevolle kaartjes, cijfertjes en grafiekjes welke je soms in heel wat jaartjes verzameld hebt.

In Altijd verder van Dolf Jansen (aanrader!) schrijft hij over zijn hardloop avonturen en in een van die verhalen, volgens mij speelt het zich half jaren 80 af, komt het logboek ter sprake. Een ‘boek’ waar elke zichzelf respecterende hardloper zijn workouts in bij kon houden… Gewoon op papier. Hopeloos ouderwets natuurlijk, zo zonder touchscreen en GPS… Maar wel altijd terug te vinden… En als je het logboek van de tafel naar de kast verhuisd heb je geen synchronisatie problemen… Geen gedoe met importeer en exporteer errors!

Zo ben ik vorige week begonnen met mijn papieren logboek waarin ik opschrijf hoe mijn loopjes verlopen zijn, wat voor weer het was, hoe ik mij voelde, rust hartslag en nog wat meer. Alles in een boekje…

Terwijl ik digitaal inmiddels op drie verschillende plaatsen mijn sportieve verleden (gedeeltelijk) terug kan vinden en ze onderling net niet alles of niks met elkaar kunnen uitwisselen leek het mij wel leuk om het eens te proberen, leuk voor later als ik met gemak marathons loop en funrunnetjes van 4:00 per kilometer wegstap.

Maar… daarnaast blijft de TomTom mijn beste vriend als ik ga hardlopen, dat dan wel!

admin

Back to top